Missa inte
 

 

Fornsalen – En skatt av Gotländskt kulturarv

 
Fornsalen
Fornsalen
Fornsalen

 
Översikt
 

Område:
 
Tillgänglighet
 
 
 
 
 


 
Upplevelse
 
 
 
 
 


 
Omgivning
 
 
 
 
 


 
Natur
 
 
 
 
 


 
Sevärdhet
 
 
 
 
 


 
Sammanlagt resultat
 
 
 
 
 


Ditt betyg?
inga betyg ännu

 

Hellogotland tipsar!


Hit går alla som vill veta mer om den Gotländska historien och hur Visby såg ut förr. Vi rekommenderar ett besök!


Sammandrag

Fornsalen ett museum som ligger på Strandgatan i Visby och är inklämt mellan husen. Väl inne på gården förstår du hur stort det är. Hit vallfärdas besökare året runt för att ta del av det kulturarv som Fornsalen ansvarar för. Fornsalen är en faktiskt ett av de mest besökta turistmålen i Visby. Fornsalen består av flera våningar av historiska kulturarv. Här finns massor av utställningar om hur Visby var för 700 år sedan, Hur Gotland skapades, Ruiner, Galjen, Digerdöden, Atterdags och massor av skatter.

0
Publicerad 12 april, 2015 av

 
Läs mer
 
 

Fornsalen – En skatt av Gotländskt kulturarv!

Fornsalen är ett museum som ligger på Strandgatan i Visby och är inklämt mellan husen. Väl inne på gården förstår du hur stort det är. Hit vallfärdas besökare året runt för att ta del av det kulturarv som Fornsalen ansvarar för. Fornsalen är en faktiskt ett av de mest besökta turistmålen i Visby. Fornsalen består av flera våningar av historiska kulturarv. Här finns massor av utställningar om hur Visby var för 700 år sedan, Hur Gotland skapades, Ruiner, Galjen, Digerdöden, Atterdags och massor av skatter.

Spillingskatten, världens största vikingatida silverskatt, hittades den 16 juli 1999 i en åker vid Spillings i Othem socken på norra Gotland. Silverskatten var delad i två stora depåer som tillsammans vägde ca 67 kg.

Fornsalen har alltid något för den yngre publiken och förnyar sina salar med ständig förändring och nya utställningar.

 

Om

Gotlands Museum bildades 22 maj 1875 av Föreningen Gotlands Fornvänner och gick då under namnet Gotlands Fornsal. Fornsalen är idag namnet på det kulturhistoriska museet. Museet flyttade år 1880 in i den sal som idag visar bildstenar – Bildstenshallen. Numera tillhör hela kvarteret Föreningen Gotlands Fornvänner, som är huvudman för Gotlands Museum. Museibyggnaden inrymmer idag även museibutik, Fornsalens Mat & Café och barnverkstan Krumelurum.

Till Gotlands Museum hör också Gotlands Konstmuseum, Kapitelhusgården och fängelseutställningen i Kajsartornet i Visby samt medeltidsgården Kattlunds i Grötlingbo, 1700-talsgården Petes i Hablingbo, och 1930-talsgården Norrbys i Väte.

 

Hitta till Fornsalen

  • Fornsalen ligger ett stenkast från Almedalen och Visby hamn.
  • Parkering
  • Parkeringsplatsen finns vid Kruttornet, Högskolan och inre hamnen.
  • Bussparkering
  • Vid Almedalen intill biblioteket och Visby Strand
 
  • Koordinater
  • X: 6393215, Y: 1648517
  • WGS84: Lat N 57° 38′ 21″Lon E 18° 17′ 31″
  • Decimal:57.6394, 18.2922


0 KommentarerBli först att lämna en kommentar!


Lämna en Kommentar


(obligatoriskt)


Hellogotland.se