Missa inte
 

 

Grogarnsberget – Ett vidunderligt vackert landskap på östra Gotland

 

 
Översikt
 

Gotland: Grogarnsberget är en 30 meter hög bergsklint och ett naturreservat i Gotlands kommun i Gotlands län, belägen i Östergarns socken strax öster om Katthammarsvik på östra Gotland. I norr, där Grogarnsberget skjuter ut i havet och bildar udden Grogarnshuvud, finns resterna av Gotlands, näst Torsburgen, största fornborg. Berget skyddas från norr, öst och väst av branta stup och från syd av en 450 meter lång vall av kalksten och jord, vilken troligtvis har varit förstärkt med träpalissader. Fornborgen har sannolikt uppförts under senare delen av järnåldern.
 
Område:
 
Tillgänglighet
 
 
 
 
 


 
Upplevelse
 
 
 
 
 


 
Omgivning
 
 
 
 
 


 
Natur
 
 
 
 
 


 
Sevärdhet
 
 
 
 
 


 
Sammanlagt resultat
 
 
 
 
 


Ditt betyg?
4 totala betyg

 

Hellogotland tipsar!


Ett fantastiskt landskap och tillika naturreservat på östra Gotland. Här finns vandringsstråk, klippor och vacker unik natur som du lätt går omkring i och njuter av vidderna.


Sammandrag

Grogarnshuvud och den forna borgen Torsburgen! Grogarnsberget är en 30 meter hög bergsklint och ett naturreservat belägen i Östergarns socken strax öster om Katthammarsvik på östra Gotland. I norr, där Grogarnsberget skjuter ut i havet och bildar udden Grogarnshuvud, finns resterna av Gotlands, näst Torsburgen, största fornborg. Berget skyddas från norr, öst och väst av […]

0
Publicerad 21 juni, 2015 av

 
Läs mer
 
 

Grogarnshuvud och den forna borgen Torsburgen!

Grogarnsberget är en 30 meter hög bergsklint och ett naturreservat belägen i Östergarns socken strax öster om Katthammarsvik på östra Gotland.

I norr, där Grogarnsberget skjuter ut i havet och bildar udden Grogarnshuvud, finns resterna av Gotlands, näst Torsburgen, största fornborg. Berget skyddas från norr, öst och väst av branta stup och från syd av en 450 meter lång vall av kalksten och jord, vilken troligtvis har varit förstärkt med träpalissader. Fornborgen har sannolikt uppförts under senare delen av järnåldern.

Branta klintar och storslagen vy!

Den gotländska ostkusten är mestadels ganska låglänt och flack. Grogarnsberget, som reser sig drygt 30 meter över havet och på tre sidor avgränsas av branta klintar, utgör dock ett storslaget undantag. Uppe på berget omväxlar häll- och alvarmarker med talldungar och små våtmarker. På den nordligaste delen av berget saknas jordtäcke nästan helt, medan berggrunden på delar av den södra delen täcks av något tjockare jordlager.

Nedanför klintarna ligger stora lossvittrade stenblock, och här finns också partier med tätare skog, buskmarker och öppna klapperstensstränder.

Från Grogarnsberget ser man i öster ön Östergarnsholm med sina två fyrar.

Gör oss glada genom att dela med dig av dina åsikter i kommentarsfältet nedan. För mer rolig, spännande, inspirerande information, följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och prenumerera på vår e-post.

Text: Länstyrelsen Gotland och Hellogotland.se0 KommentarerBli först att lämna en kommentar!


Lämna en Kommentar


(obligatoriskt)


Hellogotland.se