Missa inte
 

 

Högklint – Gotlands bästa och mest spektakulära utsiktsplats!

 
Högklint, Gotland
Högklint, Gotland
Högklint, Gotland

 
Översikt
 

Område:
 
Tillgänglighet
 
 
 
 
 


 
Upplevelse
 
 
 
 
 


 
Omgivning
 
 
 
 
 


 
Natur
 
 
 
 
 


 
Sevärdhet
 
 
 
 
 


 
Sammanlagt resultat
 
 
 
 
 


Ditt betyg?
12 totala betyg

 

Hellogotland tipsar!


Här har du öns absolut bästa utsiktsplats och tillika den plats som genom sina 48 m ö.h levererar spektakulära solnedgångar. Här får du bästa platsen. Perfekt ställe och ta med picnic.


Sammandrag

Besök imponerande Högklint, 48 m ö.h med slående utsikt över Visby och Östersjöns horisont. Högklint kan nog vara en av om inte den mest spektakulära platsen på Gotland. Vidunderlig utsikt övar havet med en rak horisont där solen går ner. Detta gör att denna plats är en av de mest populära besöksmålen utanför Visby. Här […]

0
Publicerad 18 augusti, 2015 av

 
Läs mer
 
 

Besök imponerande Högklint, 48 m ö.h med slående utsikt över Visby och Östersjöns horisont.

Högklint kan nog vara en av om inte den mest spektakulära platsen på Gotland. Vidunderlig utsikt övar havet med en rak horisont där solen går ner. Detta gör att denna plats är en av de mest populära besöksmålen utanför Visby. Här fånga många själar sina bästa fotografier från Gotland och självklart är majoriteten av dessa på solnedgångar.

Klinten når sin högsta höjd, 48 m över havet, vid själva Högklint i områdets norra del.  Från klintkrönet leder en trappa ned till en avsats som kallas “Getsvältan” (se bild). Getter som förr betade på Högklint kunde ibland ta sig ned till det saftiga gräset på klipphyllan. Men eftersom de sedan inte kunde klättra upp igen, svalt de så småningom ihjäl. Vid Getsvältan har havet gröpt ur flera grottor i klinten.

Reservatet omfattar ett ca 1,3 km långt avsnitt av den höga och branta kustklinten söder om Visby.

 

Från Högklint leder en stig söderut genom reservatet. I reservatets mellersta del har ras gett upphov till två klyftor, s.k. klevar, i klinten. Längre söderut har ett helt klintparti lossnat och glidit ut och står nu som en nästan 20 m hög s.k. falk rauk på stranden. Klyftgrottan som har bildats innanför rauken kallas “Rövar Liljas håla”. Sitt namn har hålan fått efter tjuven Jonas Nilsson Lilja, som i mitten av 1700-talet använde platsen som gömställe och utgångspunkt för sina stöldräder på den gotländska landsbygden.

Text från länsstyrelsen Gotland

 0 KommentarerBli först att lämna en kommentar!


Lämna en Kommentar


(obligatoriskt)


Hellogotland.se