Missa inte
 

 

Raukfältet Folhammar – Ljugarns raukstråk är verkligen imponerande!

 
folhammar
folhammar
folhammar

 
Översikt
 

Gotland: Fakta om Folhammar Bildat: 1974 Storlek: 77 hektar varav 17 hektar land 60 hektar vatten Skyddsform: Naturreservat Läge: En dryg km nordost om Ljugarn. Service: Informationsskylt, P-plats med handikapptoalett, rastplats med grill för rörelsehindrade, bordbänkar
 
Område:
 
Tillgänglighet
 
 
 
 
 


 
Upplevelse
 
 
 
 
 


 
Omgivning
 
 
 
 
 


 
Natur
 
 
 
 
 


 
Sevärdhet
 
 
 
 
 


 
Sammanlagt resultat
 
 
 
 
 


Ditt betyg?
15 totala betyg

 

Hellogotland tipsar!


På den östra sidan av Gotland hittar du Folhammars raukområde. Här finner du ett rejält fält med många olika raukformationen både mindre och större. Här kan du lätt spendera några timmar eller varför inte tälta en natt och avnjut soluppgången över raukarna.


Sammandrag

Raukfältet Folhammar i Ljugarn Folhammar naturreservat sträcker sig längs stranden från Halsgårdeåns mynning söderut ned till Vitvärs fiskeläge, en sträcka på ca 1,8 km. I den centrala delen av reservatet finns ett vackert, ca 500 m långt raukfält som består av ett stort antal upp till 6 m höga raukar. Den revkalksten som raukarna är […]

1
Publicerad 14 juni, 2015 av

 
Läs mer
 
 

Raukfältet Folhammar i Ljugarn

Folhammar naturreservat sträcker sig längs stranden från Halsgårdeåns mynning söderut ned till Vitvärs fiskeläge, en sträcka på ca 1,8 km. I den centrala delen av reservatet finns ett vackert, ca 500 m långt raukfält som består av ett stort antal upp till 6 m höga raukar.

Den revkalksten som raukarna är uppbyggda av är rik på fossil, främst av stromatoporoider, s.k. “kattskallar”, men man hittar även lämningar av sjöliljor.

Raukfältet inramas av klapperstensstränder som både norrut och söderut successivt övergår i sandstränder.

Hitta till raukfältet

På strandsluttningen ca 200 m sydväst om parkeringsplatsen finns en av Gotlands vackraste förekomster av den fridlysta växten martorn. I övrigt domineras strandvegetationen av örter som blåeld, fältsippa, klibbkorsört, sandsallat och vejde. På några ställen finns bestånd av vresros, en trädgårdsflykting som har etablerat sig på åtskilliga gotländska sandstränder. De inre delarna av reservatet är bevuxna med barrskog.

Vidare

Den gotländska berggrunden är till stor del uppbyggd av korallrev som bildades i ett tropiskt hav för omkring 400 milj år sedan. Efter den senaste istiden, för drygt 10 000 år sedan, täcktes Gotland till en början helt av vatten. Efter att ha blivit befriat från ismassornas tyngd höjdes sig dock landet så småningom långsamt över havsytan.

Där land och hav möttes, kunde vågorna bearbeta berggrunden. Själva revkropparna motstod därvid vågornas nötning bättre än de omgivande, skiktade bergarterna, och när havet drog sig tillbaka kunde de stå kvar som isolerade stenstoder – raukar. Raukarna består alltså av hård, olagrad kalksten och är lämningar av de forntida rev som kom att ge upphov till dagens Gotland.

Gör oss glada genom att dela med dig av dina åsikter i kommentarsfältet nedan. För mer rolig, spännande, inspirerande information, följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och prenumerera på vår e-post.


En Kommentarer


 1.  
  Agneta
   
   
   
   
   

  En av de finaste platserna på jorden!

Lämna en Kommentar


(obligatoriskt)


Hellogotland.se