Missa inte
 

 

Sankt Göransporten – Porten ut till Nordergravar

 
Saint-Gorans porten
Saint-Gorans porten
Saint-Gorans porten

 
Sammanfattning
 

Område:
 
Besöksvärde
 
 
 
 
 


 
Tillgänglighet
 
 
 
 
 


 
Imponerande
 
 
 
 
 


 
Vacker
 
 
 
 
 


 
Sammanlagt resultat
 
 
 
 
 


Ditt betyg?
4 totala betyg

 


Sammandrag

Denna port leder från innerstaden ut mot S:t Görans hospital som låg norr om staden. Utanför porten finns en stenbro med två valv som leder över Nordergravar. Inofficiellt namn under Medeltidsveckan är “Lokeporten,” efter trubaduren Loke Nyberg som årligen uppträder under S:t Göransbron (“Lokebron).” S:t Göransporten kallas i äldre handlingar för Andre Lång Henrik, vilket kan ha varit portens medeltida […]

0
Publicerad 3 juni, 2015 av

 
Läs mer
 
 

Denna port leder från innerstaden ut mot S:t Görans hospital som låg norr om staden. Utanför porten finns en stenbro med två valv som leder över Nordergravar. Inofficiellt namn under Medeltidsveckan är “Lokeporten,” efter trubaduren Loke Nyberg som årligen uppträder under S:t Göransbron (“Lokebron).” S:t Göransporten kallas i äldre handlingar för Andre Lång Henrik, vilket kan ha varit portens medeltida namn. Under 1800-talet kallades den Ödeporten och i början av 1900-talet fick den det nuvarande namnet.

Portens tillkomst kan sättas i samband med S:t Görans hospital, som var en stor medeltida anläggning med kyrka och sjukhus för spetälska. Ännu i början av 1700-talet användes porten som passage till det gamla hospitalområdet. I mitten av 1700-talet blev porten igenmurad, kanske i samband med att en eldstad byggdes in i portrummet. På eldstaden kokades tjära till den repslagarebana som fanns på insidan av muren. Vid ett tillfälle har S:t Göranstornet utsatts för anfall med kastmaskin. En slungsten sitter kvar i en skyttespringa på fjärde våningen. Bron som leder över vallgraven återuppbyggdes 1901. På båda sidor om porttornet finns öppningar efter två sadeltorn som rasade på 1800-talet.0 KommentarerBli först att lämna en kommentar!


Lämna en Kommentar


(obligatoriskt)


Hellogotland.se